En Blogg om att leva med Lupus & arbeta med hundar!

Injagning av jakthundarna

Idag har jag talat med en orolig jägare som var fundersam över sin jakthund. Hunden löpte inte ut, skällde på pass-skyttarna men var samtidigt en fantastisk jakthund.

Vanligt med jägare är att de tar ut sina hundar för tidigt i terrängen för jakt, själv brukar jag alltid vänta i ca två år innan jag prövar hunden för det jag förberett den på. Spårträning till max och lydnadsträning är det jag grundar den med. Inkallning från två meter till upp mot 500m ska sitta som ett smäck innan den får gå ut i skarpt läge.

Många tar ut sin unga oerfarna hund och har jaktlagets press på sig att leverera, det som då händer när ägaren släpper sin hund är att den ofta inte ens söker ut, föraren blir mer nervös och kanske irriterad också, på att hunden inte går iväg. Hunden klibbar ännu mer, det finns de som t o m sparkat iväg hunden för att få fart på den.

Tyvärr fungerar hundarna så att undergivenhet visas intill den dominante, det gör att hunden absolut inte vill gå iväg. Bästa är att jaga in hunden utan jaktlagets press, över att den ska vara färdig direkt.

Okunskapen över våra hundar är stor bland våra jägare, förståelsen som föraren borde få för sin hundträning finns sällan där ute. Att sedan hundarna är smarta och många gånger känner att marken är tom bara efter ett svep, gör att jaktlaget tror att hunden är dålig då den inte springer runt som en galning. Vilket gör hundföraren ledsen och det ökar pressen ytterligare.

Det är inte lätt att vara hundförare och bistå jaktlag som betalar 100 tusentals kronor för jakten, med en suvurän jakthund. Så mitt råd är att alltid jaga in hundarna utan att ha jaktlaget i närheten.

Sedan har kulturen att idka radiotystnad hos pass skyttarna försvunnit, man har inte tålamod att stå stilla och vara tyst i mer än max en timme. Att inte stå stilla gör att man stör viltet som redan lärt sig vilken hund som är analkandes genom skallet, så att viltet inte passerar skytten beror inte på hunden utan på pass-disiplinen.

Kräv mer förståelse från ditt jaktlag, de slipper ju all träning, passning och kostnad för att hysa en hund för jakten!

grahund_skjuten

 

 

Rose bloggar!

Rose5
Rose Hedman