En Blogg om att leva med Lupus & arbeta med hundar!

Spårupptags träning

Hej!

Innan vi blev sjuka och bedrövliga började vi arbeta med upptagsträning av spår. Jag vill ju att hunden ska kunna riktningsbestämma omedelbart åt vilket håll personen har gått. Här har vi ingen nytta av att bara bestämma att det passerat ngn åt ngt håll, utan jag måste få ett klart besked om vilket håll personen gått!

Xeon är duktig på spår, han vindar in ett spår på upp mot 50m i svag motvind. Därför blir det svårt att få honom att visa exakt var spåret går. Han är redan klar med fotstegen när vi kommer fram. Så han går gärna med hög näsa till dess att han fått de "nya" fotstegen i näsan. Detta gör att han blir lite svår att läsa om vi nu måste göra ett spårupptag på en stig som vi inte får lämna samt att det inte får bli påvisande i bakspår.

Sist la jag serpentin spår i skogen, med en stig som utgångspunkt. Efter varje gång spåret passerat stigen så lade jag en belöning. Därifrån tog jag honom ned på stigen igen för att patrullera vidare på stigen för att få nästa upptag!

Han börja bli riktigt säker på att ta upp direkt men målet är att han på tre fotsteg kan riktningsbestämma

spårupptag


Spårträning!

C:UsersRMS HundcenterPicturesRose bilderH55305_1128596880487943_4956908019712666700_n

Hej!

Nu är det spårträning för hela slanten! Xeon bara älskar att få köra sitt race i skogen och han är skicklig på det också. Just nu tränar vi att han ska vinda in spåret på avstånd och att han påvisar exakt när vi kliver över spåret. Önskvärt vore om han mellan tre fotsteg bestämde vilken riktning som gäller. Just nu låter jag honom stå och vinda en stund innan jag släpper ut honom närmare spåret. Vilket gör att han redan då känner åt vilket håll spåret går, så när vi går upp mot spåret är han redan klar över vartåt det går.

Tyvärr är han benägen att gå med högt lyftat huvud och doppar snabbt nosen vid träff, det får jag inte missa för då vindar han in hela spåret på barda några steg. När han doppar näsan, selar jag om honom och han faller in i IPO modellen på spåret! :D

Omen får fårtsätta nöta fältspår, han är väldigt säker på spåret men har svårt att växla om till ligg vid markeringarna av apporterna. Denna dag så körde jag upp honom i högre tempo för att se om han klarade av 90graders vinklarna och den ena tog han superfint, men den andra missade han med 50 cm. Så där har vi att nöta vidare på!

Jo nu är fästingarna här på allvar, även orm är påträffat!

Stay Safe!

 

 

Rose bloggar!

Rose5
Rose Hedman