En Blogg om att leva med Lupus & arbeta med hundar!

Timing vid träning!

Har startat upp en grupp i BSL, det är den internationella prövningsformen IPO men det gäller bara den gren som innehåller spår och lydnad.

Det är ett glatt trevligt gäng på olika nivåer inom hunderiet, och ska sanningen fram så är det nog mer givande för kursdeltagarna om alla ligger på olika nivåer och även för mig som kursledare, man får ligga på en högre beredskapsnivå då det gäller frågor och förklaringar då.

Detta tillfälle då ville jag förmedla hur man får hunden att göra rätt beteende vid inlärningen. När jag vill att hunden ska sitta vid sidan och titta upp på mig, visa kontakt, alltså skapar ordförståelse för fot. Dessa hundar har förstått men är inte korrekta i sina beteenden.

Vid genomgången visade det sig att de flesta har inte tänkt på att de faktiskt belönat hunden trots att de inte varit ett korrekt beteende. Vanligt är att man jobbat en stund och hunden sitter långt bak, hunden går ned sig i intensitet och man vill att den ska bli intresserad av belöningen för att höja sig, då ger man den belöningen iallafall. Vilket hunden oftast lär sig på en gång, att det var lönsamt att gå ned sig och sitta fel.

Bryt hellre genom att flytta runt dig så att det blir förnyad situation och belöna på rätt plats. Dolda hjälper som vi inte tänker på är också ett fel vi gör, ofta för att hunden ska sitta rakt så flyttar vi den med handen, vilket resulterar i att hunden inte flyttar sig själv utan väntar på den ledande hand eller axelrörelsen som den är van vid.

När det gäller att få hunden att visa kontakt så är det viktigt att vi belönar när den tittar, inte när den har tittat, så fort vi timar in rätt sekund på att belöna i rätt ögonblick, så kommer hunden inom loppet av några minuter fatta att den ska titta på dig. Sedan är det bara att öka svårighetsgraden med att hunden ska bibehålla kontakten under en längre period och även med störning.

Kan hunden inte sitta med kontakt under en längre stund, typ ett par minuter så är den egentligen inte mogen att gå fot med kontakt.

De flesta har inte tålamod att vänta ut rätt beteende hos hunden utan ingriper och gör övningen enklare. Så om du vill att hunden exempelvis ska ta upp apporten, som ligger framför dig. Då hunden krafsar på den, skäller, lägger sig ned o s v. Bli inte sur, besviken, frustrerad då är vi ofta snabba med att hjälpa den, genom att ta upp den för att ge hunden den och den tar den i munnen och vi belönar, ja vad belönar vi?

I min värld så är det så att när hunden är kreativ och uppvisar många beteenden för att den inte riktigt förstår, så förbud inte beteendena utan bara lugnt fråga den om den vill ha belöningen, hunden brukar då öka sin kreativitet igen och till slut göra rätt.

Och kan vi då belöna det i rätt ögonblick så kommer hunden att greppa vad det är vi söker. Men har vi inget tålamod utan hellre går vi in för tidigt och hjälper hunden i det mest vi försöker lära den, det gör att hunden alltid vet att den kan vara lat, för vi täcker upp åt den!

Samma gäller för hundar med lågt temperament, hunden går släpigt och inaktivt vid sida, vi "gör oss roligare" för att hunden ska ta kontakt och hänga med, så varje gång hunden hänger med huvudet så jollrar vi och klappar händerna. Vad lär vi hunden då jo, vad duktig du är som hänger med huvudet. Återigen vad är det vi belönar och när vi gör det är A och O

Så tålamod ökar inlärnings hastigheten vilket man inte alltid kan tro! Om man hela tiden tänker på att aldrig belöna bakåt, utan bara belöna framsteg i hundens arbete så går det snabbt att få hunden att ändra till rätt beteenden. D v s belöna hunden aldrig för en sämre prestation än det den fick belöning för senast, då blir hunden lat och anstränger sig mindre!

Lite funderingar som dök upp under kvällen igår!

Stay Safe!

Rose

 

Rose bloggar!

Rose5
Rose Hedman