En Blogg om att leva med Lupus & arbeta med hundar!

Arbeta Negativt & Positivt, ja det är frågan!?

 

Arbeta Negativt & Positivt, ja det är frågan!?

 
 
Allt flyter på har mindre värk i lederna som är sprutade, nere på en 2-3 och det är skönt. Ska spruta flera men det får bli till semestern så man kan vila ordentligt.
 
Var varit ute med Xeon ( Katten) på BH-prov och vi blev godkända, så nu är det bara att träna vidare för nästa uppdrag!! Har en Lydnadskurs för nybörjare just nu, det är riktigt roligt att jobba med positiv förstärkning och negativ bestraffning istället för som positiv bestraffning som det ofta blir när det är Hundfostran. Hängde ni med? =)

Vi reder ut begreppen lite...
Positiv Förstärkning: Innebär att någon form av belöning tillförs, vad beror på individen. Om beteendet ökar så är belöningen en förstärkning, dvs hunden räcker vacker tass, får en godis/klapp, då räcker den mera vacker tass!
Negativ Förstärkning: Innebär att ett obehag försvinner när hunden utför beteendet. Dvs hunden drar i kopplet, jag rycker tillbaka den, hunden slutar dra i kopplet, rycket uteblir, hunden drar inte mer i kopplet!

Positiv Bestraffning: Innebär att något obehagligt tillförs när hunden gör ett beteende, det gör att hunden minskar utförandet av beteendet, dvs hunden skäller, jag sprutar vatten på den, hunden slutar med beteendet!

Negativ Bestraffning: Innebär att belöningen uteblir när den utför ett beteende, dvs hunden får bollen när den kommer på hit, bollen uteblir, hunden slutar komma!

I stora hela drag ser det ut på detta sätt, vi talar även ofta om klassisk betingning (Pavlos hundar), det använder vi oss av när vi utför operant inlärning =), dvs vi lär hunden sitt, hunden kopplar ordet, till rätt beteende,  som ger belöning - vid ordet sitt associerar hunden det till belöning!

Rörigt, ja det är det väl men oavsett vilka fina ord folk slänger sig med är resultatet detsamma även om vi väljer olika sätt att använda det på. Det viktiga är att se till individen och vad individen ser som belöning eller obehag. Negativt behöver därför inte innebära obehag för hunden och positivt betyder inte heller alltid att det är kul för hunden!
 
Lägg in din egen hundträning i rätt fack innan du talar illa om någon annan, det kanske inte är någon skillnad på det ni gör!! Lycka till i ert arbete!

Stay Safe Alla!
 

 

Rose bloggar!

Rose5
Rose Hedman