En Blogg om att leva med Lupus & arbeta med hundar!

Jag har fakiskt en plan!

Nu är terminen till ända och jag också, det har tagit hårt på min fightingspirit med sjukdomen, vattenläckor i huset-alla golven uppbrutna, företaget, student,examen, födelsedag, träna tre hundar mm även om mycket av det jag gör är roligt så tar det på Lupusens kapital, känner mig riktigt ambivalent pendlar mellan j-ar anamma och gråt!

I helgen gick kennellägret av stapeln, det var upplagt på ett mera coaching tema, där alla hjälptes åt, ja eller där vi som kommit en bit hjälpte de andra!

På söndagen så skulle jag tävla Xeon "The Cat", har ni läst bloggen sedan tidigare så vet ni att "Catten" skiter man inte på näsan på och det är svår att tala om för honom att han skall, för då avståndet blir mer än några meter så har han ingen som styr över honom! Man får träna honom med en välbalanserad mix av auktoritet och belöning, lyfter man honom inte i nackskinnet eller morrar åt honom ibland så lever han ett eget liv. Skulle jag dessutom sluta belöna honom en enda gång, då gäller det inte nästa gång! Hela tiden planerar jag var jag sätter in auktoritetsmarkeringen och tänjer gränserna på hur lång jag kan dra mellan belöningarna, han är en riktig utmaning!

Xeon "The Cat" är ingen optimal tävlingshund för han brister i mycket, men det är en utmaning att kunna få honom genom ett prov! Det gäller att hela tiden vara alert och inte sova en sekund med honom.

Inför denna tävling har vi putsat hans sämtsa gren, spår!! Han är egentligen inte så lydig på en 10m lina, att han behöver göra som jag säger och han har fallenhet för att vinda istället för att han söker markbunden vittring. Mina träningskamrater vet att vi har kört denna hund med allsköns metoder för att han ska behålla markbundenheten men han spårar hellre på sitt sätt än på IPO sättet! Ena minuten passar det då ligger han på 100p och nästa gång på 5p som igår på tävlingen!

Vi kom fram till spårstarten, jag gjorde exakt som vi alltid gör, släppte på och han tog upp spåret och spårade klockrent i 30m sedan stannade han vindade in apporten och hela spåret utan att ta ett steg framåt. Domaren och jag bröt honom, domaren gav ok för att träna vidare i spåret,

Så bakom ryggen på domaren fick X sedan en "pungklatsch" av den 10m långa linan och ett kraftfullt spår eller dö kommando!! Då tog han upp spåret och spårade fram till apporten, la sig för 100, första vinkeln korrekt (ni som varit med mig och Xeon på spåret vet att han inte spårar vinklar korrekt) gick som vanligt över den sista vinkeln men gick tillbaka och avslutade med att spåra och markera apporten för 100p! Detta mina vänner är livet med Xeon " The Cat". Så med typ 5p på spåret så åkte vi till klubben för lydnad, i IPO får man inte bryta själv det är bara domaren som bryter tävlandet!

Världens bästa spårmarker, Mälarturf Gräsmatteodling imponerade inte på Xeon!

10421996_10202261402238958_4328366789582903953_n

Xeon var lite låg, i hans mått mätt av värmen samt att han sovit borta i flera nätter. Så han kändes inte lika driftig på lydnaden. Vi började med lydnaden på utsgångsplatsen där han fick sitta och vinda av "gruppen" som satt på sina stolar i skogsbrynet, tänkte att jag skulle ha hjälp av att han synat av gruppen när jag skulle kasta apporten mot dem! Sedan började vi programmet!

Bestämde mig för att stötta honom där jag tyckte han var duktig och ge extra kommando där han slarvade lite. Den evighetslånga transporten fram till apporteringen då fyllde jag honom med energi genom att klappa om honm på bröstkorgen, även om han var under bedömning, Oj    låtsades jag, med sveriges elit sittandes på kommentator läktaren så ville jag hjälpa honom att bli piggare inför de tre apporteringarna!

Slät apportering så speedade han iväg, grep vände mot mig, för att sedan göra en S kurva ned mot gruppen för att, ja trot eller ej bara hälsa med glatt viftandes svans, jag höll på att börja gråta av glädje!! Ni som tränat med mig vet att han sprungit på folk vid planen men inte med en viftande svans! Till och med domaren förstod varför jag log, hon har ju sett honom förut! Han var trött, stampade på hindret för första gången i sitt liv men fick bra betyg ändå, på A hindret fick vi utmärkt på  !

Tyvärr slutade allt med att vår akilles häl i lydnaden framåtsändandet, men med bara två kommando fram och två kommando ligg så gjorde han det!!!! Ni som har  varit med mig och Xeon de senaste åren vet att det är så nära perfekt vi kan komma, i Xeons värld behöver man inte lyda därute, då är man sin egen chef!

När domaren drog den öppna kritiken så, började jag  plötsligt inse att han hade gått bra, den ena god och mycket god och faktiskt även utmärkt, hördes efter den andra men efterföljdes av du klappar på hunden, extra kommandon, totalt gav jag bort 11p! Men det var faktiskt mitt val, vi hade ju ändå spruckit på spåret! Betyget i lydnaden blev 65 utan första apporteringen, då han ju gick till gruppen!

Hade han apporterat som vanligt hade vi haft 75p och om jag uppträtt tävlingsmässigt så hade vi haft 86, snacka om att jag blev överraskad över det -"Trodde inte att det såg så bra ut!   Det gjorde mig lycklig trots att det egentligen var en skit dag!

Om ni nu orkat läsa ända hit så ska jag berätta om skyddet som är den sista grenen inom IPOt. Jag pendlade om att värma honom på figgen eller låta honom vara, det var ju typ 48grader i solen! Samtidigt så har han på de två sista figgarna(nya) grisat genom att gå in i ärmen och putta på den med öppen mun!

Ju mer man säger åt honom ju envisare blir han och med mig på avstånd så behöver han ju inte lyda mig och om figuranten inte sätter sig i respekt gör han som han vill! På prov så är det en ny figge som inte säger till!!

Jag blev faktiskt lite nervös när jag gick in på banan inför skyddet, kände att folk skulle tro att Xeon inte var tränad och att han var dålig. Skickade honom på rondering, den gjorde han utmärkt. In i bevakningen skallade han två gånger sedan tryckte han till figgen rejält, så rejält att skulet svajade bakom ryggen på figgen, Xeon trodde att förmodligen att det var figgens nej, och började bevaka fint! Han släppte lite på bevakningen när jag kom och det gav mig lättare att få ut honom till mig på Hit-fot!

Flykten gjorde han fint, snabbt angrepp bra bett men släppte först på andra kommandot!  På överfallet så blev Xeon sur när stockslagen kom och började ruska ärmen, tur va stannade figgen bara 2m från mig, så med ett vrål fick jag loss Xeon på första kommandot! :D Snabbt gick jag fram för att han iinte skulle hinna börja grisa i ärmen, kommenderade fot och gick till modprovet. Han attackerade fint med ett rasande tempo for han på figgen och bet med full mun, han hade kraftfullt kämpande till han skulle släppa, jag drog in luft och skrek LOOOOpiiiiiiiip där skar sig min röst, klarade att av sluta med ett lossss till, då Xeon tyckte att det var ok at släppa!   Då insåg jag att transport har vi inte tränat, det har ju varit lita annat att träna på kan man ju säga!

Ja, ja summa summarum med grisande i ärmen, fyra extra kommandon på loss fick vi ihop 60p  , haha vi blir farliga när allt funkar! Tydligen har han utmärkta delar av det han gör rätt!!

På´t igen som jag brukar säga! Jag hade en plan med det jag gjorde och gjort under hela dagen, så jag känner mig nöjd även om jag egentligen inte skulle vara det! Vi har bara ett starkt kort och det är lydnaden och där kom vi över målet, platsliggningen och gruppen, han skällde inte ut dem!!!  Så vi kommer att komma tillbaka, till Sk Åker som är en jättetrevlig klubb!

En reflektion som känns tråkigt bara är när folk på "läktaren" kommer eller sitter och säger, att den hunden ska man köra ditt eller datt med, man säger så här ska du göra, om jag fick bestämma skulle man köra den hunden så o s v! Det är lätt att stå vid sidan av och uttala sig om hundars prestationer och ge förslag om träning, men många gånger så är det bättra att råda innan tävling än efter! Fråga hellre efter tävling om man provat att göra så här istället, för det kan faktiskt vara så att just den metoden du nämner faktiskt är prövad på den hunden!!

Så sitt inte på läktaren och gör idiotsäkra uttalanden om du inte vet om den metoden faktiskt inte redan är testad! Sitt inte och säg att hunden du ser är dålig, jag har som förare valt att kämpa med just denna hund för att jag älskar den! Jag sviker inte min hund genom avlivning för att finna en bättre hund, vi lirar inte i samma division det måste folk acceptera. Tyvärr måste vi ut på samma prov det är först då ni ser oss och även tycker till, om oss, har du inte tyckt till i vår träning behöver du inte tycka till på våra tävlingar!

IMG_1532


2 kommentarer

Namn: Barbro Reberg
Tidpunkt: 2014-06-09 15:48
Härliga omutbara/mutbara X han är i en klass för sig. Du har en så otrolig styrka som orkar utmana honom hela tiden många kramar Barbro

Namn: Rose
Tidpunkt: 2014-06-11 14:32
Tack Barbro, de orden värmer!

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Rose bloggar!

Rose5
Rose Hedman